Hvad anser unge mennesker som kulturelle ressourcer og går de op i dem? Det er spørgsmålet, som Mike Savage, London School of Economics and Political Science, Magne Flemmen, Universitetet i Oslo og Annick Prieur, leder af forskningsgruppen CASTOR har undersøgt og sat ind i en teoretisk kontekst. Mike Savage blev i øvrigt udpeget som æresdoktor ved Aalborg Universitet i 2022.
- Vi vil gerne se på dynamikken i moderne kulturel kapital ved at undersøge, hvad unge mennesker opfatter som kulturelle ressourcer, siger Annick Prieur.
Med udgangspunkt primært i norske studier, samler de tre op på, hvordan unge mellem 15 og 30 år opfatter kulturel kapital, og hvilken betydning unges kulturforbrug har.
Kulturel kapital som intern markør
- Vores gennemgang af forskellige studier tyder på, at kulturel kapital i højere grad bliver en intern markør, hvor privilegerede unge over for jævnaldrende såvel som overfor forældre og myndigheder markerer, at de ved, hvordan de skal ”spille spillet” selv, mens de søger at nedtone deres privilegier over for et bredere publikum. De ønsker ikke at fremvise deres kulturelle kapital, men kommunikerer deres smag og kompetencer på mere diskrete måder siger Annick Prieur.
Derudover er der også en økonomisk dimension i forhold til de ældre generationer: De unge har ikke samme økonomiske midler som dem, men kan markere sig på andre måder.
- Unge kan så understrege andre aspekter af kulturel kapital, f.eks. åbenhed over for forskellige kulturelle genrer, digitale kundskaber, identitetspolitiske holdninger osv., hvor den rå købekraft ikke har betydning. Og på den måde kan de fremvise en form for kulturel beherskelse over ældre generationer, siger Annick Prieur.