Anja Jørgensen har været co-projektleder på COHSMO-projektet, som har haft til formål at kortlægge sammenhængen mellem social ulighed i forhold til forskellige geografiske områder. Projektet har undersøgt den sociale sammenhængskraft i Danmark og seks andre EU-lande for både at vurdere forskellene internt i landene og forskellene mellem landene.
Ved at zoome helt ind på de forskellige områdetyper, som i projektet er defineret som ’landområder, forstæder og storbyer’, får man flere perspektiver på de sociale og økonomiske forskelle i forskellige områder.
Lemvig Kommune er en positiv historie
Projektet har i Danmark undersøgt Aarhus Kommune, Horsens Kommune og Lemvig Kommune, og de danske resultater i COHSMO-projektet viser, at Lemvig Kommune klarer sig særligt godt ved hjælp af en særlig stedskultur, der er et produkt af det særlige samspil mellem erhvervsstrukturer, størrelsesforhold, historisk-kulturelle stiafhængigheder samt et aktivt lokalt miljø.
Det sker på trods af stærke urbaniseringskræfter, som gennem de seneste årtier har medført en affolkningstendens og mangel på arbejdskraft. Når Lemvig Kommune på trods af urbaniseringen alligevel klarer sig overraskende godt, så er det ifølge resultaterne i COHSMO-projektet et udtryk for, at landkommunen har en stærk tradition for et tæt samarbejde mellem erhvervsliv, kommune og civilsamfund. I tilfældet med Lemvig viser forskningsresultaterne, at man i kommunen hurtigt og effektivt kan etablere et bredt og sammensat netværk. Det betyder, at det er nemt for tilflyttere at få job og blive godt integreret i samfundet.
Ifølge Anja Jørgensen er fortællingen om de levende landdistrikter en vigtig historie at få fortalt i en tid, hvor vi hele tiden bliver konfronteret med stigende forskel mellem by- og landområder.